Selma, Ihlara, Derinkuyu, Goreme; Turcia, 31 martie

Azi facem o drumetie de 8.5 km prin valea Ihlara. Plimbarea nu e grea de lot. Practic nu sunt turisti ceea ce face sa apreciem linistea naturii inconjuratoare . Incepem de la satul Selma si ne indreptam spre satul Ihlara. De la bun inceput vedem locuinte taiate in conusurile de piatra moale, formata de la cenusa vucanica. La jumatate de drum, servim o cafea pe o terasa pe apa. La sfarsitul drumetiei vizitam doua biserici grecesti taiate in piatra. A fost o plimbare de 4 ore foarte frumoasa!
Dar ziua noastra turistica nu se sfarseste aici. Dupa ceva cautari gasim parcarea pentru a vizita orasul subteran Derinkuyu. Scarile subterane duc tot mai adanc si adanc. La 44 m suntem deja la nivelul 6 al orasului. In total sunt 8 nivele. De-a lungul anilor, aici au trait 20 000 oameni. Scoala, biserica grajduri, vinoteci, dormitoare, sistemele de ventilatie si comunicare toate trec din una in alta, printr-un labirint complicat si cu treceri uneori extrem de inguste. Oamenii, dar mai ales animalele se adaposteau aici pe timpurile reci. In total in regiune s-au descoperit ruinile a 36 de orase subterane. Ele erau "populare" datorita petrei moi, ce se taia si modela relativ usor.  
Unul din membrii grupului a gasit un loc de inoptare extrem de pitoresc, chiar in capitala renunumitei regiune Capadosie, Goreme. Decidem sa nu vizitam muzeul sub cerul liber, caci plimbarea de dimineata ne-a creat deja o impresie foarte frumoasa despre locuintele si  bisericile in stanca. 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu