Konya, Sultanhani; Turcia, 30 martie, duminica

Azi e ziua alegerilor. De propaganda nici urma. Toate semnele electorale peste noape au disparut complet. In satele si orasele pe care le traversam azi, e liniste. Nici chiar locurile de votare nu se observ de la prima vedere. Ne indreptam spre orasul Konya. E foarte frig. Un vant patrunzator pana la maduva oaselor. E 0 grade si ninge.  Dar cum se zice nu e vreme rea, ci imbracaminte nepotrivita. Suntem pe stepa Anatoliei, la inaltimea e de 1100 m.
Orasul Konya e curat, larg, frumos, aranjat, verde. Am venit aici sa vizitam  muzeul lui Mevlana. Mevlan sau Celaleddin Rumi este intemeietorul Dervisilor-Dansatori. El a intemeiat filosofia legaturii spirituale si dragostei universale. Conform dervisilor, omul, prin intermediul muzicii si dansului,  poate atinge starea dragostei universale, si se poate elibera de frica si durerea existentei zilnice.  Danasatorii imbracati in alb, cu rochii largi, cu mainile larg desfacute sunt imaginile cele mai cunoscute ale acestei ramuri ale islamului. 
Actualul muzeu e fosta manastire a dervisilor. Aici se afla mormantul lui Rumi, manuscripte, obiecte religioase,  etc.  Fostele chelii ale dervishilor sant transformate in camere de expozitie. Dupa muzeu, noi coninam drumul, iar o parte din grupa decide sa mai descopere orasul.
In ruta de azi includem si un caravanserai din Sultanhani. Caravanserai  e un hotel vechi.
Inoptam cu grupa in camp, cu priveliste spre un vulcan magistral.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu