Efeze, Aphrodisias, Turcia, luni 24 martie, 2014

Turcia mi-a placut din prima data.  Tara frumoasa – cu mare, munte,natura, ruine romane si grecesti, moschei frumoase, drumuri bune, oameni muncitori  si ospitalieri. Nici de aceasta data  Turcia nu m-a dezamagit.  Mai ales ca e primavera. Orice tara e frumoasa in primavara.
Eu m-am alaturat grupei (grupa e olandeza ce caltoreste cu campere, rulote) in Izmir.

24 martie, luni
Dis de dimineata vizitam Efeze. Oras vechi, amfiteatru impresionant, alee principala, si biblioteca, una din cea mai renumita parte a acestui oras. Cu toate ca e dimineata si inca nu e sezonul turistic, locul e plin de turisti. Nemti, japonezi, francezi. E o plimbare placuta prin orasul vechi - nici prea lunga, nici prea scurta.






Vre-o 20 km mai departe se afla muzeul locomotivelor. Un muzeu mic, sub cerul liber. Aici se afla si vagonul lui Atatiurk, tatal tuturor turcilor. Cu el,  Atatiurk a calatorit Turcia in lung si lat in vizitele sale de lucru. Vagonul nu extrem de luxos, dar practic. 





In general, in Turcia nu sunt foarte generosi cu indicatoarele pentru turistii individuali. Regula confirmata si in Aphrodisias. Site-ul e indicat cu semne la dreapta de drum, pe cand parcarea e la stanga. Anume de la parcare trebuie de luat naveta pentru a ajunge la Aphrodisias. Dupa o cautare si intrebare de 20 min, ne descurcam ce si unde.
Dupa cum o spune si numele, orasul e numit in cinstea zeitei Afrodita.  Pe timpul romanilor, orasul a devenit un oras al artei si culturii. Scoala de sculptura in marmora a orasului era renumita n  timpurile respective.









Inoptam cu cateva campere intr-un loc pitoresc, in natura, la inaltime de 1400 m. E mai rece ca in Aphrodisias - diferenta de inaltime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu