Drumul serpuieste mai departe de-a lungul coastei Marii Mediterane.
Cu greu gasim o parcare in Fethiye. Orasul e situat pe locul orasului Licien vechi. In cultura acestui stat antic, cel mai probabil, moartea juca un rol important, caci ei construiau mormintele ca replici ale caselor in care a trait cel decedat. "Casele pentru raposati" sunt taiate in stanca ce se inalta de asupra orasului. Spre un asa mormant duce o cararusa, pe care o ridicam usor. Celelalte "casute", pot fi observate doar din departare.
Destinatia urmatoare e situata doar la 20 km departare. Orasul parasit Kayakoy. Aici istoria e relativ recenta. In 1923, acest sat grecesc a fost parasit de locuitorii sai, in conformitate cu consecintele tratatului de la Lausanne, cand au fost recunoscute noile granite ale Turciei. in total peste 1 milion de greci si in jur de 450 mii turci si-au parasit caslele si au plecat/venit dn/in Turcia moderna. Kayakoy a fost un sat prosper cu peste 400 case. Facem o plimblare prin acest sat "mort". Intalnim o grupa de copii turci ce se plimba zglobiu. Cel mai probabil sau o lectie de istorie sub cerul liber. Timpul lecuieste totul.
E timpul pranzului si deci avem timp sa acem o plimbare prin cheia Sakilikent, situata 30 km departare. Dar din pacate accesul la cheie e inchis. Sezonul turistic inca nu a inceput, dar si apa in rau, ce trece prin cheie e la un nivel inalt. Pacat, caci o plimbare similara ce am facut-o in Iordania, ni-a placut foarte mult. Decidem sa cautam un loc de inoptare pentru grupa. Il gasim in or. Patara. Pe mapa vedem ca aici sunt ceva ruine antice, dar noi decidem ca am vizitat destule site-uri antice. In schmb a avem o cina foarte gustoasa cu "kofte" - parjoale din carne de miel.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu