Gana, drumuri batatorite

Gana 2009 at EveryTrail
EveryTrail - Find the best hikes in California and beyond


În total am parcurs cu maşina peste 1600 km. Capitala ţării nu am vizitat-o, căci ca de obicei în capitală e aglomerat şi puţine posibilităţi de a înoăta cu camper-ul. Frontierile trecute - din Togo şi spre Burkina Faso.

Suprafaţa ţării este de 240 mii km pătraţi, ceea ce reprezintă, pentru comparaţie, cam 70% din teritoriul Gemaniei (350 mii km pătraţi).


Populaţia de 21 milioane (ceea ce reprezintă 26% din populaţia Germaniei, care e 82 mil).
Cam toată populaţia este negroidă. Peste 70% din ei sunt Creştini, 15% - musulmani. Credinţa tradiţională în spirite şi forţe ale naturii se combină plastic cu religiile creştină şi islamică. În Gana se găsesc biserici de toate categorii şi stiluri, în dependenţă de “sponsorul” bisericii. În unele sate am văzut câte 3-4 biserci de diferite ramuri ale Creştinătăţii. Ce irosire de bani.

În general, ca şi oriunde, oamenii simpli sunt primitori şi curioşi faţă de străini.
În shimb, oamenii ce deţin o poziţie administrativă sunt cam iritanţi. Noi personal am fost opriţi de cîteva ori de poliţia rutieră, care a încercat de fiecare dată să stoarcă bani din noi, pentru exces de viteză. Datorită navigaţiei GPS, viteza maşinii se înregistra permanent şi noi ne puteam facem singuri dreptate, prezentând viteza noastră adevărata.

Limba vorbită – engleza. Si desigur alte limbi locale.
Deoarece multă lume vorbeşte engleza, Gana este o destinaţie populară pentru turiştii vorbitori de limbă engleză. În alte ţări, unde în perioda colonială se vorbea altă limbă, franceza de exemplu, atunci imediat vezi mult mai mult turişti francez, care se ruşinează să înveţe limbi străine. Deacea francezii aleg destinaţii turistice unde se vorbeşte franceza – Maroc, Tunis de exemplu. De fapt, la fel, procedează şi vorbitorii de limbă engleză.

Drumurile principale în general sunt bune. O mare excepţie a fost drumul din şi spre oraşul minier. Din cauza maşnielor grele, drumurile respective suferă mult. Drumuri de asfalt, dar cu aşa multe şi adânci gropi, încât viteza medie a maşinii era cred că de 10 km pe oră.

Dintre site-urile vizitate în Gana m-a impresionat:
- Coasta Atlantiuclui. Ne-am bălăcit în ocean şi ne-am bronzat sub umbrelă.
- Vizitarea oraşul Kumasi şi cunoaşterea extraordinarii culturi şi civilizaţii Ashanti.
- Cetăţile robilor. Din aceste cetăţi, situate de-a lungul coastei oceanului, robii plecau în ultimul drum spre plantaţiile Americii.
- Vizitarea minei de extragere a aurului

P.S. Comun între Moldova şi Gana? Ceva timp în urmă, FC Sheriff şi FC Olimpia dacă nu greşesc au avut câţiva jucători de fotbal din Gana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu