Piramizile

noiembrie 2010
Faimoasele piramizi din Giza (printre care, cea a lui Cheops) le lasam la discretia celor ce calatoresc cu autobusele turistice. Noi am dori sa vedem piramizile mai putin frecventate. Pe mapa alegem prima victima – Piramida Al-Lahun. Nu o gasim. Piramida al Hawwara. O vedem din masina, dar nicidecum nu dam un drum ce ne-ar duce la ea. A treia incercare are succes - Piramida Meidoum. Dar, din pacate nu o putem vizita, caci e deja tarziu. Si e doar ora 3 ziua! Politistii ne spun sa venim maine, la 8 dimineata.
A doua zi, suntem la 7.50 in fata piramizii. Trerbuie sa astempam 10 minute pana cand persoana responsabila de bilete vine. OK. Vine persoana cu biletele. Trebuie sa asteptam 10 minute, caci vanzatorul de bilete trebuie sa-si aranjeze locul de munca. OK. Avem biletele la maina, dar nu putem merge spre piramida, caci trebuie numaidecat sa fim insotit de un militar. Asteptam militarul 10 minute. Vine un tanar, cu o arma peste umeri. Acu putem merge. Tanarul merge alaturi de noi si ne arata unde e intrarea in piramida. Scarile din interiorul piramizii duc in jos. Coridorul e ingust - egiptenii antici erau de o talie mult mai mica ca noi. Devine din ce in ce mai cald. La un anumit moment mi-am dat seama, ca sunt claustrofobica, inchipuindu-mi cata greutate in pietre sta cladita deasupra mea. Dam de o cameruta. Acolo alte scari, de lemn, ce duc in sus. Uff. Nu prea vreau sa continui, dar am facut jumatate de drum si e pacat sa dau inapoi. Ne cataram pe scarile de lemn. In sfarsit dam de locul unde candva a fost un sarcofag. Camera e mica, cu un pod in forma triunghiulara. E foarte cald si inadusitor. Dupa 2-3 minute de cascatul gurii, ne intoarcem.
Off, suntem la aer curat.
Tanarul cu arma ne arata ca mai este ceva de vazut. Ne indreptam spre un deal. La poala dealului este o groapa. Aha, acest deal este de fapt o alta piramida. Se pare ca a fost constuita din alte materiale, si cu anii s-a erodat. Coridorul e asa de ingust ca trebuie sa mergem in pirostrii. La un anumit moment, trebuie chiar sa ne taraim. Mi-a trecut claustrofobia si imi vine sa rad de situatia noastra de exploratori. Dupa coboratul in jos, trebuie iar sa ne cataram pe niste scari de lemn. Dam de o camera mai mare decat in prima piramida. Este prezent chiar sarcofagul. Ceea ce a fost in el, a fost demult furat desigur. In cameruta atarna de pod niste lilieci. Din piramida am iesit asa cum am intrat – pe branci.
Vizitarea a doua piramizi nu ni-au fost de ajuns, asa ca ne-am pornit sa cautam Piramizile din Dahshur. But this is another story: ).

Piramida Meidoum.


Coridorul piramizii.


A doua piramida-deal


Coridorul si mai ingust al piramizii N 2


Locuitorii piramizii - liliecii


Ghidul nostru.

4 comentarii:

  1. De mult visez sa ajung si eu in Egipt. Cred ca ti-as urma exemplul si as vizita locurile mai putin cunoscute, care de multe ori se intampla sa te surprinda.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am crezut ca esti claustrofobica, Virginia, dar privind tunelul cela ingust cu scari de lemn oricare ar simti greutatea pietrelor. ce gindesc locatarii de piramizile? Inafara faptului ca aduc turistii in tara si respectiv banii? Ma gindesc la cei mii de sclavi care au muncit zi si noapte la constructia unui mormint gigantic pentru o familia de bogati. What a waste of a human life?

    RăspundețiȘtergere
  3. Da,de asa multe ori, locurile mai putin turistice iti ofera ceva mai personal, decyt cele locuri care sunt world wide comercialized.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sincer vorbind, nu cred ca oamenii simpli in Egipt privesc in general turistii cu ochi chiar buni, caci banii ce vin de la turisti nu ajung direct la ei. Ei practica o agricultura ca inca 2000 ani in urma - cu bivoli. Cei drept cu pomparea apei e automatizata si folosesc foarte multe pesticide.
    Pe de alta parte cynd esti fata in fata cu un egiptean, ei sunt foarte, foarte prietenosi.
    De piramizi drept sa spun nu stiu ce cred. Noroc ca le au :)

    RăspundețiȘtergere