Trecerea frontierei Georgia-Russia,Kazbegi- Verhni Lars, 27 aprilie 2014, duminica,

In satul Sno,Georgia ne-am luas ramas bun de la o parte din grupa, ce se intoarce incetisor acasa. Alta parte continua calatoria spre Rusia. Dupa o ora suntem la frontierae georgiana. Granicerul incearca sa ne convinga ca masina noastra e camion, si ne trimite pe alt coridor. Noi incercam sa-l convingem ca masina noastra e masina particulara. Argumentele noastre inving, si trecem usor partea georgiana - stampila in pasaport, si la revedere Georgia.

Vama ruseasca e la citiva chilometri departare. E rand. Drumul e ingust - sunt doar doua benzi pentru trafic de intrare si cel de iesire. Citiva soferi asociali incearca sa treaca randul inaintea tuturor. Din cauza lor, traficul e pracric paralizat, deoarece ei blocheaza drumul pentru masinile care vin din partea ruseasca.

Vad o LADA cu numere moldovenesti. In masina e o familie de romi numeroasa. Ii intreb mirata ce cauta asa departe. Spun ca traiesc in Rusia de ceva timp, dar fiecare 3 luni trebuie sa iasa din tara, pentru a reimporta masina fiecare 90 zile. Ma intreba, daca e adevarat ca Moldova se duce spre Europa. Eu intelegand ce au in vedere, confrim, ca moldovenii pot merge in Europa deja fara vize, asa precum si in Rusia.

In sfarsit, cu mare greu, soferii se ajuta reciproc pentru a dezlega nodul creat de cativa soferi. Dupa 2 ore de stat in rand, intram cu cele 4 masini ale noastre pe teritoriul vamei rusesti. Controlul pasaportului il trecem repede. Soferii indeplinesc declaratie de import temporar al masinii. Vamesii controleaza superfecial camperele, datele personale si ale masinii sunt intorduse in computer. Toti lucratorii vamei sunt amabili si ajutatori fata de noi. Doamna responsabila de importul temporar al masinii informeaza soferii armeni ce asteapa, ca mai intai trebuie ajutati "oaspetii" si apoi e randul lor.

Imediat dupa vama ruseasca, se afa o parcare mare cu o cafenea si magazin combinat. Aici am si inoptat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu