Sanliurfa, Diyarbakir, Turcia, 5 aprilie 2014, sambata

Sanliurfa e un oras cu o istorie de peste 5500 mii de ani.  La un anumit timp, Alexandru ce Mare numea orasul Edessa. Multe fosti biserici, au fost transformate in moschei. Insasi orasul are o atmosfera placuta si negrabita.
Majoritatea vizitatorilor sunt insusi turcii, ce vin sa se primple prin parcul frumos aranjat in jurul lacului lui Abraham (la musulmani - Ibrahim ). Multi sunt piligrimi care vin  la pestera in care sa nascut Abraham/Ibrahim, care si  pentru musulmani este o persona sfanta. Doua intrari - pentru femei si barbati. In pestera, femeile se roaga. Pe pereti atarna mergele musulmane de rugaciune - cine nu le are cu sine le poate folosi de aici. Tot aici, din perete izvoraste apa sfanta, pe care doritorii o pot cumpara, dar si consuma pe loc gratuit, in pestera. Dupa cum se vede - fiecare vine cu necazul sau in cautarea de alinare. 
Apoi ne primblam prin piata autentica, unde ve produc si vand de toate - tutun la kg, fiare calite pe loc, paturi si scaune, costume si rochii, ciubotari etc.
Interesant mi s-a parut ca aici in loc de popcorm se vinde porumb fiert in paharele.
Servim un pranz gusots cu lapte acru, supa-sos din iaurt cu porumb fiert,  si un mix de carne la gratar - parjoala de miel, costita de capra, fileu de gaina si vita. Tersasa se afla pe un loc central  - vedem si masina parcata si parcul.
Ioptam in capitala regiunii curzilor din Turcia - Diyarbakir. Un oras ce se largeste intens cu cartiere noi, dar si cu multe baze militare. Ne primblam pe strada principala. Mult tineret, fac shopping, toti sunt curiosi sa vada turisti. Orasul pare sa fie linistit.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu